Az árajánlat adás folyamata


Első lépésként meghallgatjuk a leendő megrendelő által pontosan felvázolt igényeket. Tanulmányozzuk az épület vagy tér alaprajz dokumentációját és az eddig megszerzett tapasztalatainkat felhasználva kiegészítjük a feladat leírását.

Így elkezd körvonalazódni egy olyan tételes árajánlat, amely a fontos műszaki, funkcionális & esztétikai követelmények rögzítése után válik egy üzleti konzultáció alapjává.

A szakasz eredménye:

Két munkanapon belül elkészülő tételes árajánlat, amelyet A4-es méretű Pdf-ként jut el Önhöz.

Projekt indítás


Ha a megrendelő részéről átadásra került az általa vázolt wafinding megbízás specifikációja, megkezdődik a közös együttműködés. Általános igazság, hogy nincs két egyforma feladat, ezért azt személyesen, minden részletre kiterjedően át kell nézni egy workshop alkalmával, ami után még hatékonyabban tudjuk felmérni a helyszín adottságait.

A szakasz eredménye:

A feladat minden fontos részletét rögzítő A4-es Pdf dokumentáció. Ez a riport folyamatosan bővülni fog a wayfinding projekt alatt.

Rendszer tervezése & tesztelése


A helyszín bejárása, és az épület vagy tér alaprajzának tanulmányozása után elkészítjük a navigációs rendszer vázlatát. Az információ hatékony átadásának érdekében fontos szempont a táblák helyének meghatározása. Az így kézhez kapott rendszer elemeit vázlat szintű grafikával ellátva telepítjük és teszteljük a kijelölt területen.

A szakasz eredménye:

Egy sikeresen tesztelt wayfinding rendszer.

Grafikai Tervezés


Az útbaigazító táblákon szereplő szöveges tartalom mérete minden esetben a tábla funkciójához van igazítva. Felmérjük mekkora betűméretre van szükség ahhoz, hogy jól olvashatóak legyenek az elhelyezett szavak az adott térben áthaladók számára. A táblák grafikus tartalmánál (piktogramok, irányjelző nyilak, megrendelő arculati elemei) szintén számba vesszük az ergonómiai követelményeket, továbbá figyelünk arra, hogy olyan apró részletek, amelyeket nehezen, vagy nagy hiba százalékkal lehet gyártatni, ne kerüljenek a kiviteli tervekbe.
A táblák színvilágát és betűtípusát lehetőség szerint a megrendelő arculati kézikönyve alapján határozzuk meg.
Speciális példa a vakok és gyengénlátók számára előkészített Braille-írást is tartalmazó, domború felületű navigációs rendszer, melyeket az előírások szerint készítünk elő.
A grafikai tervezéskor ügyelünk a gyárthatóságra, rendelhető fóliaszíneket, kikeverhető festék színeket használunk. Minden wayfinding táblát M1:1-es nyomatokkal letesztelünk.

A szakasz eredménye:

A wayfinding rendszer megrendelő által elfogadott grafikai anyaga.

Formatervezés & technologizálás


Kialakítjuk a wayfinding rendszer információs tábláinak és alkatrészeinek formavilágát. A tervezés közben igazodunk az épületben kialakított enteriőr designhoz, a helyszín adottságaihoz, és a megrendelő arculati kézikönyvében meghatározott színvilághoz, anyag használathoz. Fontos számunkra, hogy időtálló kültéri és beltéri megoldásokat alkalmazzunk, hogy ügyfeleinket éveken keresztül szolgálhassa az általunk tervezett wayfinding rendszer.
A navigációs táblák felhasználási terület szerint különböző fajtájúak lehetnek, például kültéri világító signage-ek, moduláris (ha gyakran kell cserélni a rajtuk lévő információt) és fix tartalmú táblák, kioszkok. A táblák technologizálása magában foglalja a szükséges rögzítési megoldásokat is.

A szakasz eredménye:

A wayfinding rendszer összes elemének dokumentációja, amellyel pontos árajánlatot tudunk adni a gyártásra és a telepítésre.

A Wayfinding rendszer gyártása & telepítése


A megrendelő által elfogadott dokumentáció alapján elkezdődik a rendszer elemeinek gyártása.
A kivitelezők, festők, plexi és fém megmunkálók a projekt méretétől függően megtervezik a gyártás menetét és megadják a kivitelezés várható időpontját. Elképzelhető, hogy különböző szakaszokban kezdődik meg a telepítés, ezért a helyszín specifikus engedélyek megszerzését össze kell hangolni a gyártás elkészülésének időpontjával.
Ha a rendszerünk összes eleme a helyére került, a megrendelőnket egy utolsó közös bejárásra invitáljuk. A wayfinding rendszer tervezését akkor tekinthetjük befejezettnek, ha ügyfelünk elégedetten távozott az utolsó konzultációról.

A szakasz eredménye:

Az átadott wayfinding rendszer!